Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij zogenaamde kinesiotape lichamelijke problemen helpt verlichten en voorkomen. Deze elastische tape ondersteunt het spierstelsel en de lichaamseigen genezingsprocessen. Daarnaast be√Įnvloedt het de systemen in het lichaam, zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Medical Taping is een uitkomst voor sporters en atleten, maar zeker ook voor ieder andere persoon met klachten aan spieren.


medical taping, taping, kinesiotape, fysiotherapie, manuele therapie
medical taping, schouder, schouderklachten, schoudertaping, fysiotherapie, manuele therapie

Waar komt Medical Taping vandaan?

Medical Taping komt oorspronkelijk uit Japen en Korea. In de jaren zeventig werden daar tapemethoden ontwikkeld met elastische tape die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de menselijke spieractiviteit als uitgangspunt hadden. De filosofie was dat beweging en spieractiviteit onmisbaar zijn bij het voorkomen en genezen van lichamelijke problemen. De spieren hebben namelijk niet alleen invloed op de bewegingen van het lichaam, maar ook op de bloedsomloop, het lymfesysteem en de lichaamstemperatuur. Als de spieren niet goed werken heeft dat dus niet alleen gevolgen voor de beweeglijkheid  van het lichaam. Er kunnen op termijn allerlei andere klachten ontstaan. De speciale tape die de therapeut gebruikt voor deze vorm van taping ondersteunt de spieren en stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Medical Taping als basis voor nieuwe behandelingen

Toen Medical Taping verder werd ontwikkeld, bleek dat deze behandelingstechniek op veel meer delen van het lichaam kan worden toegepast. De kinesiotape wordt ook gebruikt voor andere doelen, zoals Lymf Taping, Meridiaan Taping en Cross Taping. Deze vormen vallen ook onder het Medical Taping Concept. Waar de traditionele tapemethode met niet rekbaar materiaal vaak diende ter ondersteuning en fixatie van de gewrichten, werkt dat bij hier juist anders. De kinesiotape is rekbaar en zorgt voor meer mobiliteit door functieverbetering. Activeren in plaats van fixeren, met behoud van de spierfunctionaliteit.

Uw therapeut kan beoordelen of taping een aanvulling op uw behandeling kan zijn. Informeer gerust naar de mogelijkheden.