Met manuele therapie kan de therapeut functiestoornissen van gewrichten, spieren en/of zenuwen oplossen. De manueel therapeut heeft, na de opleiding voor fysiotherapie, de opleiding voor manuele therapie gevolgd. Hierdoor weet zij meer over (wetenschappelijke) diagnostiek, therapie en manuele vaardigheden. Een uitkomst wanneer u bewegingsgerelateerde problemen heeft. Manuele therapie heeft meerdere doelen. Het voornaamste doel is om gewrichten weer beter te laten bewegen, bovendien helpt manuele therapie om de houding en de bewegingen te verbeteren. De manueel therapeut gebruikt hiervoor specifieke technieken die in de gewrichten worden toegepast. De effecten zijn vaak direct al merkbaar. U ervaart meer bewegingsvrijheid en minder pijn. Naast de behandeling geeft ze praktische instructies en adviezen en geeft ze begeleiding bij en inzicht in gezond bewegen.


manuele therapie, manueel, therapie, fytalis fysiotherapie, fytalis manuele therapie
manuele therapie, manueel, therapie, fytalis fysiotherapie, fytalis manuele therapie

Kan manuele therapie mij van mijn klachten af helpen?

Manuele therapie kan uitkomst bieden wanneer een gewricht slecht kan bewegen of wanneer u daar pijn bij ervaart. U merkt vaak al snel resultaat. Heeft u:

  • Nek- en schouderklachten die uitstralen naar de armen;
  • Hoge of lage rugklachten, al dan niet in combinatie met pijn aan de ribben of borst of met uitstraling naar de benen;
  • Heupklachten;
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • Hoofd- en nekpijn, terwijl u de wervelkolom niet goed kunt bewegen;

Dan zou manuele therapie u kunnen helpen. Tijdens de intake en het eerste onderzoek blijkt al snel of en hoe de manueel therapeut uw klachten kan verhelpen. U heeft dus meteen duidelijkheid.

Hoe gaat manuele therapie in zijn werk?

De intake bestaat uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. De therapeut stelt vragen over uw klachten, zoals wanneer ze zijn ontstaan en wanneer u ze ervaart. Tijdens het lichamelijk onderzoek beoordeelt ze uw houding en bewegingen en onderzoekt ze uw gewrichten. Zo komt ze al snel tot de oorzaak van de klachten. In overleg met u bepaalt ze of manuele therapie voor u zinvol is. Wanneer dat niet zo is, bekijkt ze samen met u wat u wél zou kunnen doen. Zo heeft u snel duidelijkheid én hoeft u niet alleen op zoek naar oplossingen.

Tijdens de behandeling gebruikt de therapeut een aantal specifieke technieken in de gewrichten. Zo kunnen ze beter functioneren en verbeteren uw houding en bewegingen. Dit zijn zogenaamde mobilisaties. Deze technieken kan ze aanvullen met gedoseerde impulstechnieken, zogenaamde manipulaties. Een mobilisatie is een herhalende techniek, meestal in de bewegingsrichting die beperkt is. Een manipulatie is de eindstand van de mobilisatie die wordt uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het zijn passieve bewegingen die u niet kunt controleren en die heel kort vreemd kunnen voelen, maar vaak heel effectief zijn.

Hoe kom ik bij de manueel therapeut terecht?

Manuele therapie is vrij toegankelijk. Een verwijzing van de huisarts of een specialist is niet verplicht. Tijdens een screening beoordeelt de therapeut zelf of u in aanmerking komt voor manuele therapie.

De therapie kan worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Meestal gaat het om maximaal 9 behandelingen per jaar. Uw zorgverzekeraar kan u daar meer over vertellen.